تأثیر گیاه خارخاسک (Tribulus Terrestris) بر اختلال عملکرد جنسی زنان

نوع مقاله : مروری

نویسندگان

۱ کارشناس ارشد پرستاری سالمندی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران.

۲ دانشجوی کارشناسی ارشد مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران.

۳ دکترای علوم تغذیه، گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.

۴ دکترای علوم تغذیه، مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران.

 ۱۰٫۲۲۰۳۸/IJOGI.2022.20719

چکیده

مقدمه: اختلال عملکرد جنسی زنان یک مشکل شایع در سراسر جهان است. گیاه خارخاسک از گذشته در درمان ناباروری، ناتوانی جنسی و میل جنسی پایین استفاده می‌شده است. مطالعاتی که تأثیر خارخاسک بر عملکرد جنسی زنان را ارزیابی کردند، نتایج متناقضی را گزارش کرده‌اند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف مرور نظام‌مند مقالات در زمینه تأثیر گیاه خارخاسک بر اختلال عملکرد جنسی زنان به منظور تسهیل تصمیم‌گیری در خصوص استفاده از خارخاسک در این راستا صورت گرفت.
روش‌کار: در این مطالعه مروری جهت یافتن مقالات مرتبط، پایگاه‌های دادهPubMed ،Scopus ، Web of Science، Magiran، SID و Google Scholar بدون محدودیت زبانی، زمانی و موقعیت مکانی تا دسامبر ۲۰۲۱ با استفاده از کلید واژه‌های Tribulus یا Zygophyllaceae جستجو شد. دو نویسنده به‌طور مستقل اطلاعات مقالات را استخراج کردند. مطالعات واجد شرایط از طریق ابزار کیفیت‌سنجی Cochrane collaboration مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته‌ها: با استفاده از استراتژی جستجو، ۱۳۶۷ مطالعه بازیابی شد. ۶ مقاله واجد شرایط برای ورود به مطالعه حاضر بودند. داده‌ها نشان داد که گیاه خارخاسک باعث بهبود برخی فاکتورهای مرتبط با اختلال عملکرد جنسی در زنان سنین باروری و یائسگی شده است. در ۳ مطالعه، سطوح تستوسترون مورد ارزیابی قرار گرفته بود که یافته‌ها حاکی از افزایش سطح تستوسترون آزاد در زنان یائسه بود.
نتیجه‌گیری: مصرف خارخاسک در بهبود اختلال عملکرد جنسی زنان مؤثر است. هرچند به‌دلیل محدودیت در تعداد مطالعات، تصمیم‌گیری نهایی در مورد مصرف این گیاه در درمان اختلال عملکرد جنسی زنان نیازمند بررسی‌های بیشتر و دقیق‌تر است.