
زیان ادامهدار صنایع از ناترازی
درحالیکه هنوز بهار به نیمه نرسیده، مصرف برق ایران با رشدی خیرهکننده به مرز ۶۰هزار مگاوات رسیده است. موضوعی که از شدت گرفتن ناترازی خبر میدهد. در چنین فضایی آینده عملکردی صنایع بهخصوص در حوزه صنایع معدنی با دورنمای تاریکی روبرو است. در چنین فضایی سیاستگذاران و مسئولان در سازمانهای مربوطه نشستهایی را با موضوع انرژی و ناترازی برگزار و راهکارهایی را ارائه میدهند. حال باید منتظر نتیجهبخشی این نشستها در تابستان و با شدت گرفتن گرمای هوا بود.
پیشنهاداتی برای رفع ناترازیهای انرژی فولادیها
با شدت گرفتن بحران انرژی در سالهای اخیر بسیاری از صنایع ازجمله فولادسازان با چالشهای جدی در روند تولید و تجارت خود مواجه شدهاند. این محدودیتها به افت تالآوری صنایع در شرایط بحرانی منجر شده است.
محمد آقاجانلو رئیس هیات عامل ایمیدرو با ارایه پیشنهاداتی در بخش تامین گاز پایدار معدن و صنایع معدنی، افزود: در بخش تامین گاز؛ همکاری و تسریع وزارت نفت در واگذاری و یا اجازه بهره برداری بلندمدت میادین و فلرهای گازی به صنعت فولاد، اطمینان به سرمایه گذاران در تخصیص و تامین گاز تولیدی و اجرای تبصره ۳ ماده ۱۵ قانون برنامه هفتم در واگذاری میادین و فلرهای گازی از اهمیت بالایی برخوردار است.
آقاجانلو در خصوص راهکارهای تامین برق پایدار؛ عنوان کرد: در بخش برق؛ همکاری وزارت نیرو در صدور مجوزهای اتصال به شبکه، همکاری سازمان محیط زیست در تعیین تکلیف مطالعات ارایه شده و صدور مجوزها، تخصیص برق تولیدی بدون محدودیت به سرمایه گذار و تامین گاز نیروگاهها، اصلاح قانون و آیین نامه ماده ۴ قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق و انعقاد قراردادهای تبادل انرژی صنایع نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
محمدرضا نعمت زاده با بیان اینکه راهکارهای کارشناسی شده صنایع و معادن در رفع ناترازیها؛ قابلیت تصویب به طور قانونی در مجلس شورای اسلامی را دارد؛ افزود: حمایت از احداث نیروگاههای خود تامین توسط شرکتها؛ توسعه راهبرد ایجاد نیروگاههای خورشیدی و مشارکت با بخش خصوصی؛ از جمله الزاماتی است که در رفع مشکلات تامین انرژی راهگشاست.
نعمت زاده افزود: میدان گازی پارس شمالی نیز ظرفیت عظیم دیگری است که در صورت مساعدت دیگر ارگانها؛ صنایع معدنی می توانند از آن استفاده کنند. نیاز به تغییر نگرش توسط وزارتخانههای نفت و نیرو برای حل مشکل بخش انرژی معدن و صنایع معدنی است و اکنون که خود صنایع برای احداث نیروگاه پیش قدم شدهاند باید شرایطی فراهم کرد تا ادامه این روند برای بخش خصوصی هموار و دارای جذابیت برای سرمایهگذاری باشد.
ضرورت رفع موانع توسعه نیروگاههای خورشیدی در صنایع معدنی
نماینده رئیسجمهور در امور انرژی در نشست مشترک با رئیس هیات عامل ایمیدرو و مدیران صنایع معدنی کشور، بر لزوم تسریع در توسعه نیروگاههای خورشیدی توسط شرکتهای بزرگ صنعتی تأکید کرد. صادق نجفی، نماینده رئیسجمهور در امور انرژی و برق، امروز با اشاره به پیگیریهای مستقیم دکتر پزشکیان رئیس جمهور برای رفع موانع اجرایی این پروژهها، از شرکتهای معدنی خواست تا چالشها و موانع پیشروی خود در مسیر احداث نیروگاههای خورشیدی را شفاف و مستند اعلام کنند.
مدیران شرکتهای بزرگ معدنی نیز با اشاره به برخی چالشها از جمله مسائل مرتبط با تأمین مالی، مشکلات گمرکی، تداخل تعهدات غیرمرتبط و نگاه کوتاهمدت برخی مجامع به سودآوری؛ خواستار ایجاد سازوکاری پایدار و حمایتی برای تحقق اهداف توسعهای در بخش انرژیهای تجدیدپذیر شدند.
تاکید بر تامین زیرساختهای هوشمندسازی در بخش معدن و صنایع معدنی
معاون برنامهریزی و توانمندسازی ایمیدرو خواستار فراهم شدن زیرساختهای ارتباطاتی و فناوری، برای تحقق اهداف کلان معدن و صنایع معدنی شد. سمیه خلوصی تصریح کرد: در برنامه هفتم توسعه رشد ۱۳ درصدی در حوزه معدن هدفگذاری شده است، بخش قابل توجهی از این رقم، باید در حوزه فناوری و هوشمندسازی، عینیت یابد.
پیشرفت ۹۰ درصدی فاز نخست پروژه انتقال آب دریای عمان به اصفهان
از آنجاکه صنایع بسیاری در استان اصفهان و سایر استانهای خشک کشور واقع شدهاند، انتقال آب به این استانها، اهمیت ویژهای دارد. فاز نخست این پروژه در سال جاری افتتاح خواهد شد. عملیات اجرایی فاز زودهنگام خط انتقال آب دریای عمان به استان اصفهان (فاز نخست سیرجان-اصفهان) از سال ۱۴۰۱ آغاز شده است. استانهای کرمان، یزد و اصفهان در مسیر این خط از پروژه انتقال آب قرار دارند. طول مسیر انتقال آب در فاز زودهنگام سیرجان به اصفهان ۷۸۰ کیلومتر است. میزان اشتغالزایی در این خط دوم انتقال آب خلیج فارس ۸۰۰۰ نفر اعلام شده است.
انجام ۶۷۰ هزار متر حفاری اکتشافی توسط ایمیدرو برای نخستین بار
توجه به حفاریهای اکتشافی ضرورتی برای توسعه فعالیت در بخش معدن است. مدیر اکتشاف ایمیدرو از انجام ۶۷۰ هزار متر حفاری اکتشافی توسط این سازمان و شرکت های تابعه و وابسته طی سال ۱۴۰۳ برای نخستین بار خبر داد. توجه سازمان ایمیدرو بهعنوان سازمانی توسعهای به موضوع اکتشاف، تاثیر مثبت بسزایی بر بهبود فعالیتهای معدنی خواهد داشت.
باطل شدن پروانه متخلفان در حوزه ایمنی معادن
در طول سالهای گذشته شاهد بروز حوادث جدی در حوزه معدن و صنایع معدنی بودهایم، برهمیناساس نیز فعالان بخش معدن نیز به دنبال اجرای اقدامات سفت و سختگیرانه برای کاهش تلفات هستند. مدیرکل دفتر نظارت بر معادن وزارت صمت از آغاز موج جدید نظارتهای ایمنی بر معادن کشور خبر داد و تاکید کرد معادنی که ضوابط ایمنی را رعایت نکنند، به دستگاه قضایی معرفی و در صورت لزوم، پروانه بهرهبرداری آنها باطل و تعطیل خواهند شد. قطعا با معادنی که از سطح ایمنی لازم و کافی برخوردار نباشند، برخورد خواهد شد و پروانه بهرهبرداری معادن آنها باطل و معدن تعطیل خواهد شد.
۲۰ میلیارد دلار سرمایههای راکد در صنعت فولاد
یکی از فعالان صنعت فولاد از ظرفیت خالی ۲۰ میلیون تنی تولید فولاد در کشور خبر داد. به ازای هر یک میلیون تن ظرفیت ایجاد شده برای کل زنجیره تولید فولاد در کشور، حدود یک میلیارد دلار سرمایهگذاری انجام گرفته است. وی چالش انرژی را علت اصلی خالی ماندن این ظرفیت بیان کرد. مطمئنا باید اقدامات مفصلی در حوزه تامین انرژی چه از سوی حاکمیت و چه از سوی بنگاههای مختلف تولیدی انجام گیرد و راهکارهایی اندیشیده شود تا از ظرفیت خالی این صنعت حداکثر بهرهبرداری را داشته باشیم.
افزایش ۶ برابری حجم فعالیتهای سازمان زمینشناسی
فعالیتهای اکتشافی نخستین حلقه از فعالیت در حوزه معدن و صنایع معدنی هستند. توسعه فعالیتهای اکتشافی به ارتقا عملکردی زنجیره معدن و صنایع معدنی منجر میشود. معاون وزیر صمت و رئیس این سازمان مهمترین برنامه پیشروی سازمان متبوع خود را استفاده از پتانسیل بخش خصوصی در دو مورد از فعالیتهای اکتشافی کشور بهصورت جدی عنوان کرد و گفت: تاکنون کلیه فعالیتهای سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور را بیش از ۶۰۰ کارشناس خبره در رشتههای مختلف زمینشناسی انجام میدهند که طی مذاکرات صورت گرفته با مدیران این سازمان به این جمعبندی رسیدیم که ما باید نقش تعریفکننده و نظارتی بر اجرای برنامهها را داشته باشیم.