
شعار ایران ماهر برای توسعه مهارتهای فنی و حرفه ای
نشست خبری با اصحاب رسانه صبح روز دوشنبه به مناسبت هفته کارگر
شیخی مدیر کل اداره تعاون ، کار و رفاه اجتماعی در ابتدای جلسه از سخنان مقام معظم رهبری به اهمیت هفته کار و کارگر که از پنجم تا یازدهم اردیبهشت ماه برگزار میشود، اشاره کرد و از تلاشهای کارگران به عنوان ستونهای محکم اقتصاد کشور قدردانی کرد. وی تأکید کرد که کارگران نه تنها موتور محرکه رشد اقتصادی هستند، بلکه سرمایههای ارزشمندی برای کشور محسوب میشوند. نقش کارگران در پیروزی انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس نیز مورد تأکید قرار گرفته است.
مدیر کل درادامه به صحبت مقام معظم رهبری به نامگذاری سال جدید به عنوان سال سرمایهگذاری برای تولید و اهمیت نیروی انسانی ماهر اشاره کرد و شعار “ایران ماهر” را مطرح کرد. این شعار به توسعه مهارتهای فنی و حرفهای جوانان و نیاز به همسویی با بازار کار تأکید دارد. در استان یزد، که به عنوان یک استان صنعتی و تولیدی شناخته میشود، نیاز به توانمندسازی نیروی انسانی و آموزش مهارتی به عنوان اولویت اصلی مطرح شده است.
وی به مشکلات موجود در نظام آموزشی و فاصله آن با نیازهای بازار کار اشاره کرد و بیان کرد که علیرغم تعداد بالای فارغالتحصیلان دانشگاهی، در زمینه مهارتآموزی و اشتغال به ویژه برای زنان، مشکلات جدی وجود دارد. رتبه کشور در زمینه مهارتهای شغلی در سطح جهانی ۱۳۶ است که نشاندهنده ضعف در این حوزه است.
در ادامه، برنامههای متنوعی برای هفته کار و کارگر در استان یزد پیشبینی شده است، از جمله برگزاری جشنوارههای ورزشی، نشستهای سهجانبه میان دولت، کارفرمایان و کارگران، و تجلیل از کارگران خلاق و کارآفرین. همچنین، تأکید بر اهمیت رسانهها به عنوان زبان گویای کارگران و ثبتکننده دستاوردهای آنان مطرح شده است.
در نهایت، آمار جمعیت استان یزد و وضعیت بیکاری نیز ارائه شده است. جمعیت فعال استان ۴۹۷۰۰ نفر برآورد شده و نرخ بیکاری در زمستان ۱۴۰۳ برابر با ۴.۳ درصد اعلام شده است. این آمارها نشاندهنده نیاز به برنامهریزی دقیق برای بهبود شرایط کار و اشتغال در استان است.
تعداد بیمه شدگان تأمین اجتماعی در پایان بهمن ۱۴۰۳ برابر با ۲۶۴۱۳ نفر گزارش شده که از این تعداد، ۱۵۰ هزار و ۵۷ درصد بومی و ۱۳۹۴ نفر (۴۳ درصد) غیر بومی هستند. همچنین، تعداد بیمه شدگان در بخشهای مختلف به شرح زیر است: کشاورزی ۵۴۳۹ نفر، استخراج معادن ۱۵۷۷ نفر، صنایع ۹۲۸۷۰ نفر، ساختمان ۳۶۹۶ نفر و خدمات ۱۳۵۳۱ نفر.
در خصوص اتباع خارجی، در سال ۱۴۰۳ تعداد ۲۹۲ جشن مشترک برگزار شده و ۱۳۸۷ بازرسی از کارگاهها انجام شده است. همچنین، ۱۲۶۶ مورد اتباع خارجی غیرمجاز شناسایی شده و ۶۱۷ کارفرما به دلیل تخلف شناسایی شدهاند. تعداد کارفرمایان متخلف معرفی شده به مراجع قضایی ۱۲۸ نفر و تعداد صدور و تمدید پروانه اتباع خارجی ۶۳۹ مورد بوده است.
نکته دیگر اینکه، بر اساس سرشماری سال ۹۵، استان تهران در رتبه سوم کشور از لحاظ جمعیت اتباع خارجی قرار دارد و تعداد اتباع خارجی از ۷۴۸ هزار نفر در سال ۱۳۹۸ به ۱۳۴ هزار و ۱۲۶ نفر در سال ۱۴۰۲ رسیده که نشاندهنده افزایش نزدیک به سه برابری است. اداره تعاون و رفاه اجتماعی نیز به اتباع افغانی دارای اقامت خاص، مجوز کار ارائه میدهد و در همکاری با اداره کل امور اتباع خارجی و سایر نهادها، به اشتغال این افراد توجه دارد.