فرصتی برای یادگیری در انجمن رباتیک

فرصتی برای یادگیری در انجمن رباتیک

رقابت‌های ایران اپن؛ فرصتی برای یادگیری و همکاری دانشجویان در انجمن رباتیک


رئیس سرای نوآوری رباتیک و اتوماسیون صنعتی گفت: شرکت در مسابقات ایران اپن، انگیزه‌ای برای عضویت در انجمن رباتیک و فرصتی برای دانشجویان است تا تجربیات ارزشمندی، از تعامل با سایر تیم‌ها کسب کنند.

مسابقات ایران اپن نیز یکی از مهم‌ترین رویدادهای رباتیک کشور به شمار می‌آید که به‌طور سالیانه برگزار می‌شود. این مسابقات به عنوان محلی برای رقابت رباتیک و نمایش نوآوری‌ها در زمینه فناوری‌های رباتیکی شناخته می‌شوند و شرکت‌کنندگان از دانشگاه‌ها و موسسات مختلف کشور در آن شرکت می‌کنند.
ایران اپن معمولاً شامل دسته‌های مختلفی از مسابقات است، از جمله مسابقات ربات‌های مجری، ربات‌های دانش‌آموزی، و مسابقات در زمینه‌های خودکارسازی. این رویداد فرصتی برای به اشتراک گذاشتن تجربیات و دانش میان جوانان و متخصصان ایجاد می‌کند و به شبکه‌سازی در جامعه رباتیک کمک می‌کند.
انجمن رباتیک دانشگاه آزاد اسلامی یزد یکی از نهادهای فعال در زمینه پژوهش و فناوری رباتیک در ایران است. این انجمن معمولاً به طراحی، ساخت، و برنامه‌نویسی ربات‌ها می‌پردازد و فضایی را برای دانشجویان فراهم می‌آورد تا مهارت‌های خود را در این حوزه تقویت کنند.
انجمن رباتیک در این دوره از مسابقات ایران اپن شرکت می‌کند و دستاوردهای خود را در حوزه رباتیک به نمایش می‌گذارد.
در این زمینه روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی استان یزد مصاحبه‌ای با محمدرضا جناب زاده رئیس نوآوری رباتیک و اتوماسیون صنعتی و هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی یزد ترتیب داده که در ادامه می‌خوانیم.

آقای دکتر لطفا خودتان را معرفی کنید؟
محمدرضا جناب زاده هستم، رئیس سرای نوآوری رباتیک و اتوماسیون صنعتی و عضو هیات علمی گروه کامپیوتر دانشگاه آزاد اسلامی یزد

درباره تیم رباتیک دانشگاه آزاد اسلامی یزد و تاریخچه آن توضیح دهید و تاکنون چه افتخاراتی کسب کرده است ؟
انجمن علمی رباتیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد از سال ۱۳۸۴ فعالیت خود را تحت عنوان YRA (انجمن رباتیک یزد) آغاز کرد و به لطف خداوند، ‌حمایت مسئولین و تلاش دانشجویان عضو انجمن دانشگاه موفق به کسب افتخارات متعدد کشوری و جهانی در رشته های امدادگرواقعی، مین یاب، فوتبالیست انسان نما، پرنده، خودروی خودران، تعقیب خط و … شده است.
مقام‌های جهانی کسب شده می‌توان به مقام اول ۲۰۱۱ ترکیه، سوم ۲۰۱۲ مکزیک، اول ۲۰۱۴ برزیل، سوم ۲۰۱۵ چین، اول ۲۰۱۷ ژاپن و اول ۲۰۲۴ کانادا اشاره نمود.
با توجه به فراهم بودن محیطی مناسب برای انجام کارهای گروهی، وجود تجهیزات تخصصی و انگیزه شرکت در مسابقات داخلی و خارجی، استقبال مناسبی در سالیان گذشته برای عضویت در انجمن رباتیک به‌عمل آمده که حاصل آن کسب مقام‌های برتر در مسابقات داخلی و جهانی است، علاوه بر آن، شرکت‌های فناور و دانش بنیان از جمله خروجی‌های انجمن رباتیک بوده که توانسته تا حدی در امر آموزش و پرورش جوانان این مرز و بوم گام موثری بردارد.

هدف اصلی شما از شرکت در مسابقات ایران اپن چیست؟
شرکت در مسابقات، یکی از اصلی ترین انگیزه‌ها برای عضویت در انجمن رباتیک بوده و نقش موثری در جذب دانشجویان ایفا می‌کند، اما هدف اصلی از تشکیل تیم رباتیک، آشنا کردن دانشجویان به کار تیمی و علوم روز دنیا و همچنین کسب تجربه و تبادل اطلاعات با سایر تیم‌های شرکت کننده در مسابقات است.

درباره فرآیند انتخاب اعضای تیم رباتیک برایمان بگوئید؟ چگونه اعضا انتخاب می‌شوند؟
عضویت در انجمن رباتیک آزاد بوده و دانشجویانی که حداقل در ترم ۴ مقطع کارشناسی بوده و یا تجربه عملی قبلی در رشته های مرتبط با رباتیک داشته باشند، می‌توانند عضو انجمن رباتیک شوند، ولی عضویت در تیم‌ها بستگی به میزان تلاش، علاقه، مسئولیت پذیری در کار تیمی و توامندی دانشجویان دارد.

آیا تیم برای این مسابقات تمرینات خاصی داشته است، ممنون می‌شوم توضیح دهید؟
برای حضور هرچه قدرتمندتر در این دوره از مسابقات ربوکاپ آزاد ایران ۲۰۲۵ که نوزدهمین دوره این مسابقات است، واحد یزد نیز در سه رشته؛ سرویس رسان در کار (work@)، پرنده و خودروی خودران ثبت نام کرده است و اعضای تیم‌ها حدود ۷ ماه است که در حال آماده سازی ربات‌ها و انجام تست‌های لازم هستند.

چالش‌های عمده‌ای که در طول آماده‌سازی با آن‌ها مواجه شدید چه بودند؟
تهیه تجهیزات مناسب و به‌روز، با توجه به هزینه بالا، اصلی ترین چالش پیش روی تیم‌ها جهت ساخت ربات‌ها است.

مسابقات ایران اپن چه ویژگی‌هایی دارد که این مسابقات برای شما مهم است؟
مسابقات ایران اپن یکی از معتبرترین مسابقات بین المللی رباتیک است که تحت نظر کمیته ربوکاپ جهانی فعالیت داشته و شرکت در مسابقات جهانی ربوکاپ تنها در صورت شرکت و کسب مقام در مسابقات اپن که یکی از آنها ایران اپن است امکان پذیر است.

امیدوارید چه دستاوردهایی از این مسابقات کسب کنید؟
با لطف خداوند و ماه‌ها تلاش‌هایی که اعضای تیم‌ها کشیده‌اند، در سه رشته، امید کسب مقام داریم.

چه تمهیداتی برای رقابت با سایر تیم‌ها در نظر گرفته‌اید؟
در مسائل فنی علاوه بر علاقه و پشتکار، در دسترس بودن افراد با تجربه و وجود ابزارها و تجهیزات لازم و مناسب، نقش به‌سزایی در رشد و پیشرفت سریع فن آموزان و علاقه‌مندان به رشته های فنی دارد که این زمینه برای اعضای تیم آماده شده‌است.

آقای دکتر جناب زاده خیلی متشکریم از شما برای وقتی که در اختیار ما گذاشتید؛ در پایان مصاحبه چه پیام یا نکته‌ای برای دانشجویان و علاقه‌مندان به این حوزه دارید؟
برای پیشرفت در هر حوزه علاقه و پشتکار از مهمترین عوامل است ولی با توجه به تخصصی بودن علم رباتیک و هزینه بر بودن تجهیزات مرتبط، اگر محیطی وجود داشته باشد که بتواند هم بصورت تئوری و هم بصورت عملی زمینه آموزش و فعالیت را برای آنها فراهم کرد، قطعا پیشرفت سریعتر و چشمگیرتری در این حوزه خواهند داشت و انجمن رباتیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، یکی از این مکانهای مورد نظر بوده و همواره پذیرای دانشجویان و علاقه‌مندان به این حوزه می باشد.