محدودیت گاز صنایع، تولید را نشانه گرفت
بروز محدودیت در تامین گاز صنایع فولادی از مهمترین اخباری است که در روزهای گذشته شاهد آن بودیم. این دست محدودیتها برای سایر صنایع نیز اعمال شده و به تناسب میزان مصرف انرژی آنها، عملکردشان را تحت تاثیر منفی قرار داده است. بدون تردید این روند به بروز خسارات جدی به بخش تولید منتهی میشود.
رکورد جدید در حفاری اکتشافی
اکتشاف و اجرای عملیات حفاری اکتشافی از مهمترین ضرورتها برای بهبود بهرهمندی از ظرفیتهای معدنی است. با تلاش انجام شده توسط ایمیدرو سازمان و واحدهای زیرمجموعه، طی هشت ماه ۱۴۰۳، رکورد جدیدی در حفاری اکتشافی حاصل شد.
احمد فتاحی مجلج مدیر اکتشاف ایمیدرو با بیان این مطلب گفت: ایمیدرو و واحدهای زیرمجموعه از ابتدای فروردین تا پایان آبان، ۴۵۸ هزار متر حفاری اکتشافی انجام دادند. رقم مذکور نشان میدهد که طی ۸ ماهه اخیر، حدود ۷۸ درصد از کل برنامه حفاری اکتشافی ایمیدرو در سال ۱۴۰۳ (۵۹۰ هزار متر) محقق شده است. میزان حفاری اکتشافی انجام شده در ۱۲ ماهه سال گذشته، ۵۵۶ هزار متر بود.
مدیر اکتشاف ایمیدرو با اشاره به میزان سرمایه گذاری این سازمان در حوزه اکتشاف طی ۸ ماهه ۱۴۰۳ تصریح کرد: ایمیدرو در مدت مذکور، ۲۷ هزار و ۷۵۹ میلیارد ریال برای حوزه اکتشاف سرمایهگذاری کرده که حاکی از تحقق ۶۹٫۴ درصد بودجه اکتشاف امسال (۴۰ هزار میلیارد ریال) تا پایان آبان است. بودجه مذکور در مراحل مختلف اکتشاف شامل تهیه نقشه زمینشناسی، ژئوشیمی، ژئوفیزیک، نمونهبرداری و آنالیز نمونهها، حفر ترانشه و چاهک و نیز حفاری مغزهگیری صرف شده است.
نیروی انسانی ماهر حفاری، تربیت میشود
کمبود نیروی انسانی ماهر و متخصص در حوزه حفاری و فعالیتهای اکتشافی، یکی از بزرگترین چالشهایی است که عملکرد حوره معدن را در سالهای آتی تحت تاثیر منفی قرار خواهد داد. برهمیناساس نیز ایمیدرو بهعنوان یکی از نهادهای متولی معدن به دنبال تربیت افراد خبره در این بخش است. ایمیدرو برای ثبت نام دوره جدید تربیت کارور دستگاه حفاری معادن ویژه آقایان به صورت رایگان فراخوان داد. این سازمان همچنین برای ثبت نام دوره آموزش اپراتور ماشینآلات معدنی(لودر) به صورت رایگان فراخوان داد.
ریزش معدن منگنز ونارچ قم یک فوتی برجای گذاشت
کمتر هفتهای است که خبر بروز حادثه معدنی منتشر نشود. درواقع همچنان حفظ ایمنی کارگران برای سیاستگذاران فاقد اولویت است. کمااینکه بر اثر وقوع در حادثه معدن منگنز ونارچ، یک نفر فوت و سه نفر مصدوم شدند. بر اساس اعلام سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری قم، وقوع حادثه در معدن منگنز ونارچ به ستاد فرماندهی عملیات آتشنشانی شهرداری قم اعلام شد، علیرغم وجود محل این حادثه در خارج از محدوده خدماتی شهرداری، تیمهای عملیات امداد و نجات به محل حادثه اعزام شدند.
سازوکار مجلس برای اختصاص ۱۵ درصد از حقوق دولتی معادن در استانها
با تصویب مجلس، دولت مکلف شد که ۱۵ درصد حقوق دولتی معادن را در حساب خاصی نزد خزانهداری کل کشور منظور کرده و در استانهای دارای معادن هزینه کند. طبق این مصوبه، دولت مکلف است ۱۵ درصد حقوق دولتی معادن را در حساب خاصی نزد خزانهداری کل کشور منظور نماید و سهم هر استان و شهرستان دارای معادن را به نسبت پرداختی هر شهرستان و استان براساس تبصره (۶) ماده (۱۴) قانون معادن با اولویت شهرستانی که معدن در آن قرار دارد، هزینه کند.
بدون تردید تخصیص بخشی از حقوق دولتی معادن به مناطق فعالیت آنها اهمیت ویژهای دارد. بااینوجود فعالان حوزه معدن نسبت به رقم بالای تعیین شده برای حقوق دولتی گلایهمند هستند و معتقدند این عدد ضربه جدی را به عملکرد صنایع تحمیل میکند.
مخالفت با انحصارگری در واگذاری معادن
معادن در کشور ما در رده انفال هستند و انتظار میرود بهرهبرداری از این ظرفیتها به توسعه کشور و بهبود شرایط زندگی مردم منتهی شود. نماینده مردم خواف و رشتخوار در مجلس با انتقاد از طرح واگذاری استخراج و فروش معادن سنگ آهن سنگان گفت: سؤال اینجاست که انتفاع مردم سنگان از این واگذاریها چیست؛ منطقه و مردمی که امروز غرق در گرد و غبار ناشی از فعالیتهای معدنی هستند، چه نفعی دارند؟!
امیر توکلی رودی بیان کرد: پهنه صنعتی معدنی سنگان با ۵ مجموعه بزرگ صنایع معدنی، نقشی کلیدی در تامین خوراک مجموعههای معدنی کشور و حتی جهان ایفا میکند. ما به دنبال تکمیل زنجیره این صنایع هستیم، اما با انحصارگری و واگذاری مخالفت جدی داریم چون در این مدلها، مجموعهای برنده میشود که با سازوکارهای داخلی خود تصمیمگیری کرده و مردم منطقه از انتفاع این معادن محروم میمانند.
زنجیره فولاد تنها ۴ درصد گاز کشور را مصرف میکند
در روزهای گذشته محدودیت بیشتری برای صنایع در تامین گازشان اعمال شده است. محدودیت در تامین گاز به یکی از چالشهای اساسی کشور بدل شده است. با توجه به توسعه صنعت فولاد کشور با تکیه بر انرژی گاز، این صنایع از بروز این محدودیت متضرر میشوند. با اینوجود فعالان صنعت فولاد تاکید دارند که این صنعت بخش محدودی از گاز کشور را مصرف میکند. مابهازای آن نیز تاثیر بسزایی در تولید، اشتغالزایی و ارزآوری دارد. برهمیناساس نیز انتظار دارند خللی در روند تولید این زنجیره وارد نشود.
سبحانی یکی از فعالان صنعت فولاد در هفتهای که پشت سر گذاشتیم تاکید کرد حجم گاز مصرفی در زنجیره فولاد کشور از سنگ آهن تا محصول نهایی تنها چهار درصد از گاز تولیدی را شامل میشود و ۹۶ درصد آن در جاهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد و از این رو قطعی گاز صنعت فولاد تاثیری در تامین این نوع سوخت در دیگر بخشها ندارد.
قطعی گاز در صنعت فولاد منجر به ایجاد مشکلاتی در حوزه اشتغال، صادرات، تامین نیاز داخل صنعت خودروسازی، لوازم خانگی و دیگر صنایع وابسته به فولاد میشود.
شایعه بازگشت ارز صادراتی فولادسازان به سامانه نیما صحت ندارد
پیمانسپاری ارزی صنایع فولادی یکی از مهمترین چالشهایی بود که عملکرد این صنایع را در یک سال گذشته تحت تاثیر منفی قرار داده است. در همینحال شاهد افت صادرات فولاد بودهایم. به دنبال اعتراض فولادسازان و سایر صنایع مقرر شد عرضه ارز صادراتی در سامانهای دیگر انجام گیرد که اساس آن عرضه و تقاضای دلار است.
در هفتهای که پشت سر گذاشتیم شایعهای مبنی بر خروج فولاد و فلزات از مقررات ارز توافقی و الزام به بازگشت کل ارز صادراتی آنها در سامانه نیما، منتشر شد که البته صحت ندارد. امید میرود با آغاز بهکار الزامی این سامانه شاهد صادرات حداکثری در این زنجیره و ارتقا سودآوری تولید باشیم.