ناترازی انرژی، به مرحله بحران رسید

ناترازی انرژی، به مرحله بحران رسید

بحران در تامین انرژی گاز و همچنین برق در کشور جدی شده است. در هفته‌ای که پشت سر گذاشتیم بسیاری از کلان‌شهرها با تعطیلی‌های گسترده مواجه بودند و هم‌زمان فشار زیادی بر صنایع تحمیل شد. به این ترتیب افت تولید، بهره‌وری، کاهش سودآوری صنایع در راه است و نمی‌توان به آینده عملکرد تولید امید داشت.

افت ۴.۳ درصدی تولید فولاد ایران در هشت ماهه

جزئیات کامل تولید محصولات زنجیره آهن و فولاد در ۸ ماهه امسال منتشر شد. براساس آمار محدودیت‌های برقی که بیش از ۴ ماه تا اواسط مهرماه هم ادامه داشت، تولید ۸ ماهه فولاد میانی کشور را حدود یک میلیون تن به ارزش بیش از ۴۵۰ میلیون دلار کاهش داده است. ۹۰ درصد این کاهش در تولید شمش فولادی رخ داده است که نشان از تاثیر بیشتر بی برقی بر واحدهای کوچک و متوسط بخش خصوصی دارد.

در همین‌حال باید خاطرنشان کرد که محدودیت در تامین گاز صنایع در هفته‌های گذشته آغاز شده و آن‌طور که از شواهد ماجرا بر می‌آید، ادامه‌دار است. البته در این میان افزایش ۱۱.۲ درصدی تولید آهن اسفنجی در آمار ۸ ماهه شاید بتواند تعادل بازار فولاد در زمان محدودیت‌های گازی را هر چند برای زمانی کوتاه حفظ کند.

کاهش ۲.۸ درصدی تولید گندله سنگ‌آهن همزمان با رشد ۹ درصدی صادرات آن موجب نگرانی تولیدکنندگان آهن اسفنجی از بابت تامین مواد اولیه مورد نیاز است.

افت ۶.۷ درصدی تولید مقاطع طویل نشان از تعمیق رکود در بازارهای مصرفی فولاد و مازاد تولید دارد آن هم در شرایطی که انگیزه صادرات این محصولات به دلیل الزام به بازگشت ارز صادراتی با نرخ نیمایی برای نوردکاران کاهش یافته است. البته با آغاز به‌کار سامانه جدید ارز تجاری و کشف قیمت دلار در بستر عرضه و تقاضا، انتظار می‌رود بخشی از مشکلات این بخش مرتفع شود.

ورود صنعت سیمان به تولید برق خورشیدی برای گذر از ناترازی

کارشناسان صنعتی در ماه‌های گذشته بارها درخصوص کمبود برق و گاز و احتمال بروز ناترازی هشدار داده‌اند. بااین‌وجود نسبت به بروز بحران در این صنعت بی‌توجهی شده و درنتیجه آینده صنایع کشور که برای تداوم فعالیت نیازمند انرژی هستند، تیره و تاریک خواهد بود. تولید سیمان در رده صنایع وابسته به انرژی برق و گاز است. برهمین اساس نیز هر ساله این صنعت در تیررس محدودیت انرژی قرار می‌گیرد. به دنبال بروز محدودیت در تامین برق واحدهای سیمانی کشور و همچنین با توجه به الزامات قانونی این صنعت با هدف کمک به تعدیل ناترازی انرژی در کشور به حوزه توسعه زیرساخت‌های انرژی‌های نو از جمله انرژی‌ خورشیدی و تولید سیمان‌های نوین ورود پیدا کرده است.

علی اکبر الوندیان دبیر انجمن سیمان گفت: طبق ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش بنیان، صنایعی که مصرف آن‌ها بیشتر از ۱ مگاوات است، موظف هستند که در سال اول معادل یک درصد و تا سال پنجم معادل ۵ درصد از مصرف برق خود را از طریق احداث نیروگاه تجدیدپذیر تامین کنند در همین راستا صنعت سیمان به تامین انرژی ورود کرده است. در صنعت سیمان تاکنون نزدیک ۲۰ مگاوات انرژی خورشیدی به بهره برداری رسیده و ۳۰ مگاوات دیگر نیز در حال نصب است.

وی با بیان اینکه ناترازی انرژی به اشتغال صنعت ضربه وارد می‌کند، گفت: در همین راستا با دولت مذاکره‌هایی داشته ایم تا حتی الامکان برق و گاز این صنعت مورد توجه قرار گیرد و بتوانیم انرژی را به صنایع تزریق کنیم.

الوندیان ادامه داد: دولت برای تامین گاز و برق بین مردم و صنعت قرار گرفته است و در این زمینه تلاش می‌کند که امیدواریم راهکار مناسبی برای صنعت ارائه شود ضمن اینکه انرژی ارزان قیمت و قیمت گذاری دستوری محصولات پاشنه آشیل است.

وی با اشاره به قطعی گاز صنعت سیمان گفت: این صنعت نیاز به ۲۷ میلیون مترمکعب گاز در روز دارد. کارخانه‌هایی که نزدیک کلان‌شهرها هستند و منع مصرف مازوت دارند، حدود ۷ میلیون مترمکعب در روز نیاز دارند در حالی که تنها یک میلیون و ۶۰۰ هزار مترمکعب اختصاص یافته است و تولید شرکت های بزرگ سیمانی را مختل و تعدادی از خطوط تولید را متوقف کرده است. بدون تردید تداوم این روند لطمات غیرقابل جبرانی را به تولید تحمیل خواهد کرد.

اشتغال مستقیم ۳۱۰۰ نفری طرح‌های آماده افتتاح با راهبری ایمیدرو

ایمیدرو متولی بخش معدن و صنایع وابسته به آن در ایران است. فعالیت در این بخش حامی توسعه فعالیت‌های معدنی است و هم‌زمان مزیت‌های بسیاری را در مسیر توسعه صنعتی و اجتماعی کشور به‌همراه دارد که ازجمله آنها باید به اشتغالزایی اشاره کرد.

میزان اشتغال مستقیم طرح‌های معدنی و صنایع معدنی آماده افتتاح تحت راهبری ایمیدرو، به بیش از ۳۱۰۰ نفر می رسد.

محمد آقاجانلو رئیس هیات عامل ایمیدرو تصریح کرد: در حال حاضر یازده طرح بزرگ معدنی و صنایع معدنی آماده افتتاح هستند که افزون بر ۳۱۳۰ شغل مستقیم در سراسر کشور ایجاد می کنند.

معاون وزیر صنعت معدن و تجارت ادامه داد: علاوه بر این تعداد اشتغال غیرمستقیم این طرح ها به بیش از ۸۶۰۰ نفر می رسد. ارزش (ارزی) سرمایه گذاری این تعداد طرح از یک میلیارد و ۳۵۶ میلیون دلار فراتر می رود. بدون تردید اجرای طرح‌هایی یاد شده تاثیر بسزایی بر بهبود شرایط اقتصادی ایران دارد و باید به اثرگذاری آن در اقتصاد امید داشت.

تولید بیش از ۴۰۰ هزار تن شمش آلومینیوم طی هشت ماهه

تولید شمش آلومینیوم کشور طی هشت ماهه ۱۴۰۳، به بیش از ۴۰۰ هزار تن رسید. ۴ شرکت بزرگ آلومینیومی کشور شامل آلومینیوم جنوب، ایرالکو، المهدی و آلومینای ایران، از ابتدای فروردین تا پایان آبان، ۴۰۰ هزار و ۴۲۵ تن شمش آلومینیوم تولید کردند. این رقم در مدت مشابه سال گذشته، ۴۱۹ هزار و ۵۷۳ تن بود. بنابراین تولید این فلز نقره‌ای رنگ در مدت زمان موردبحث، افت اندکی را تجربه کرده است. بااین‌وجود نباید فراموش کرد که صنعت آلومینیوم از اهداف بلندمدت برنامه‌ریزی شده برای آن به شدت عقب مانده است.

البته ناگفته نماند که صنعت آلومینیوم در ایران با تکیه بر مزیت انرژی توسعه یافته، اما اکنون همین انرژی به پاشنه آشیل بسیاری از صنایع بدل شده است.

افتتاح ۲ پروژه پژوهشی در مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران

تحقیق و توسعه از بنیان‌های اصلی اجرای فعالیت‌های معدنی و حرکت در مسیر توسعه است. برهمین اساس نیز نهادهای معدنی وابسته به دولت می‌توانند نقشی اساسی در راستای توسعه فناوری، ایفا کنند. ۲ پروژه «مدار نیمه صنعتی فرآوری» و «دفتر توسعه فناوری های دانش بنیان» با حضور سمیه خلوصی، معاون برنامه ریزی و توانمند سازی ایمیدرو در مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران افتتاح شد.

خلوصی در مراسم افتتاح پروژه‌های پژوهشی مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران، با تاکید بر توسعه روابط بین المللی و حرکت جامع در جهت توسعه فناوری اظهار داشت: ایمیدرو همواره آماده حمایت از استارتاپ ها برای توسعه فناوری های مورد نیاز بخش معدن و صنایع معدنی است.

در حوزه عناصر استراتژیک، به رغم تلاش های انجام شده در کشور، اما ظرفیت توسعه بیشتری وجود دارد و این موضوع نیازمند زیرساخت های لازم است. علاوه بر این از مرکز تحقیقاتی مذکور نیز انتظار می رود در این بخش فعالیت های خود را افزون تر کند.

محدودیت‌های انرژی صنایع عدالت‌محور باشد

نماینده استان هرمزگان در مجلس گفت: عدم توازن در میزان قطعی برق و گاز، برخی صنایع را دچار اختلال جدی در فرآیند تولید و فعالیت‌های اقتصادی می‌کند و ضروری است که متولیان محدودیت‌های گاز و برق را برای صنایع به صورت عادلانه اعمال کنند.

سیدعبدالکریم هاشمی نخل‌ابراهیمی گفت: اولویت با صرفه‌جویی و مدیریت منابع است. لذا ضروری است تا تامین گاز و برق صنایع مادر و اساسی به شکل صحیح و منظم مدیریت شود. نباید شاهد بی‌عدالتی در قطعی منابع بین صنایع فولادی کشور باشیم. عدم توازن در میزان قطعی برق و گاز، این صنایع را دچار اختلال جدی در فرآیند تولید و فعالیت‌های اقتصادی می‌کند و اعتماد سرمایه‌گذاران را متزلزل می‌سازد.

پیشنهاد می‌دهیم در صورت اجبار به قطعی برق و گاز، توزیع منابع به‌گونه‌ای انجام شود که همه صنایع به شکل عدالت‌محور دچار محدودیت شوند. در همین‌حال انتظار می‌رود اثرگذاری صنایع بر رونق اقتصادی، حفظ اشتغال و توسعه پایدار در کشور مورد توجه قرار گیرد.