«پهلوانپور» تشنه توجه مسئولان
۹ باغ تاریخی در کشور ثبت جهانی هستند که یکی از آنها باغ پهلوانپور مهریز استان یزد است که به دلیل روانبودن آب از داخل آن از گذشته دارای جاذبه خاصی بوده است و در فهرست اثار جهانی یونسکو به ثبت رسیده اما این روزها حال خوبی ندارد و چشم انتظار صندوق توسعه و احیا برای شکوفایی دوباره است.
مهریز شهرستانی در استان یزد است که به دلیل قدمت و آثار تاریخی که در خود دارد سالانه میزان قابل توجهی از گردشگران داخلی و خارجی را به سمت خود جذب می کند. این شهرستان در مرکز استان یزد قرار دارد و منطقهای است که شامل چند روستا که به آنها در گذشته مهریجرد و انوشیروان مهرنگار نیز گفته میشده است.
اما آنچه که درباره این شهرستان میخواهیم خدمتتان بازگو کنیم، باغ پهلوان پور مهریز است که با توجه به زیباییهای بی نظیری که دارد در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز قرار گرفته است.
متأسفانه چند وقتی است که باغ جهانی پهلوان پور از نگاه فعالان و گردشگران وضعیت خوبی ندارد در حالی که این پردیس ایرانی یکی از جاذبههای مهم شهرستان مهریز محسوب میشود و باید شرایط بسیار خوبی بر آن حاکم باشد.
باغ پهلوانپور خط قرمز ماست
فرماندار مهریز در این باره ضمن تایید این گلایهها به خبرنگار فارس اظهار کرد: از طریق مجموعه صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیا و بهره برداری از بناهای تاریخی پیگیر مقوله مرتبط به سرمایهگذار شدیم و با توجه به تعامل خوبی که ما بین ما و این مجموعه وجود دارد بررسی این مسئله در دستور کار قرار گرفت.
وی با ابراز امیدواری نسبت به رفع تمام مشکلات این مجموعه ارزشمند تاریخی از طرق مجموعه صندوق توسعه و احیا خاطرنشان کرد: ۹ باغ جهانی در کشور داریم که یکی از این میراث در مهریز وجود دارد لذا این مجموعه با توجه به جایگاه وارزش تاریخی ان برای ما اهمیت دارد.
فرماندار مهریز با بیان اینکه حفظ و احیای این مجموعه جزو اولویتهای مدیریتی ما در حوزه میراث فرهنگی است، تصریح کرد: باغ جهانی پهلوانپور جزو خطوط قرمز ماست و حفظ و احیای ان را در اولویتهایمان داریم، از طرفی مهریز باغشهر یزد است و باید در این خصوص نیز جایگاه این باغ ایرانی در اولویت باشد.
باغ پهلوانپور در مقایسه با باغات جهانی وضعت خوبی ندارد
عاطفه نیکوگفتار، مدیر طرحهای یزد در صندوق توسعه و احیای میراث فرهنگی در خصوص باغ جهانی پهلوانپور در گفتوگو با فارس تصریح کرد: باغ پهلوانپور مهریز تحت عنوان مجموعه باغهای ایرانی، به شماره ۱۳۷۲، درسال در فهرست آثار جهانی به ثبت رسیده و در سال ۱۳۸۶ در اختیار مجموعه صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیاء و بهربرداری از اماکن فرهنگی قرار گرفته است تا به منظور بهره برداری به بخش خصوصی واگذار شود.
وی با اشاره به این که این پردیس ایرانی در مقایسه با باغ های مشابه خود وضعیت خوبی ندارد، گفت: با توجه و مقایسه نمونههای مشابه بهرهبرداری از باغهای جهانی همچون الحمراء که امروزه به عنوان یکی از قطب های گردشگری اسپانیا محسوب میشود، بهرهبرداری از این بنای فاخر بینالمللی بسیار نامناسب و بیکیفیت ارزیابی میشود که با توجه به مفاد قراردادی نحوه بهره برداری از این بنا نیاز به بازنگری مجدد دارد.
این مسئول با بیان این که باغ پهلوانپور یکی از باغات محله مزویرآباد در جنوب شرقی شهر مهریز است، گفت: بنای این باغ در دوره قاجار نهاده شده که به دلیل گذر دو مسیر قنات حسین آباد (شاه حسینی) و حسن آباد در داخل آن و همچنین شرایط مساعد منطقه، محل اسکان ییلاق اعیان و خانهای شهر یزد در گذشته بوده است.
وی افزود: از این منظر، ایجاد ساختمانهای مفرح و مجلل به نام آوشک یا شربت خانه در وسط باغهای این منطقه معمول بوده است.
نیکوگفتار تصریح کرد: باغ پهلوان پور از لحاظ معماری نمایانگر تغییرات سبک باغسازی کهن ایرانی به سمت و سوی باغسازی رایج امروزی است که این ویژگی دلیل تمایز و خاص بودن باغ مذکور نسبت به دیگر باغهای ایرانی است.
این مسئول خاطرنشان کرد: سبک معماری این باغ ترکیبی از معماری کوشکی و حیاط مرکزی است که کوشک اصلی در مرکز آکس اصلی باغ قرار دارد، مسیر عبوری آب در باغ نیز از این محور است. علاوه بر این محور اصلی آب در دو محور دیگر نیز جریان دارد که باغ آرایی حول این دو محور به وجهی زیبا صورت گرفته است، به این معنا که درختان نظامساز باغ در حاشیه این دو خیابان کاشته شدهاند.
وی در پایان یاداور شد: باغ پهلوان پور در کنار دیگر باغهای اطراف خود به محله مزویر آباد به لحاظ معماری منزلت بیشتری داده و به تنهایی نیز دارای ارزشهای فراوانی است.
حالا باید منتظر اقدامات اصلاحی در خصوص این میراث جهانی باشیم تا این قطب ارزشمند گردشگری مهریز به عنوان یکی از جاذبه های مهم گردشگران دچار مشکل نباشد.