استان یزد؛ دارای بدترین عملکرد شناسایی نیازمندان در کشور
نتایج بررسیها نشان میدهد استان یزد( با ۲۸ درصد) براساس چهار شاخص ارزیابی استانی شامل: گرسنگی، درآمد، قرار گرفتن تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی، دارای بدترین عملکرد در شناسایی نیازمندان در کل کشور است.
به گزارش یزدپرس و به نقل از روزنامه فرهیختگان، اگرچه مبارزه همهجانبه با فقر و کاهش تبعات نامطلوب اقتصادی، اجتماعی و سیاسی آن، میطلبد تا اصلاحات مهم و سختی در فرآیند تصمیمسازی، تصمیمگیری، اجرا و نظارت صورت گیرد اما نباید از اقدامات حتی کوچک و روبنایی خصوصا در وضعیت فعلی غافل شد. لذا دستورالعمل مبارزه با فقر مطلق در فروردین ۱۴۰۱ میان سازمان بهزیستی و دو وزارتخانه کشور و تعاون، کار و رفاه و اجتماعی امضا شد. بررسیهایی که در راستای اجرایی شدن این طرح صورت گرفته، نشان میدهد بیش از یک میلیون و ۶۴۵ هزار نفر در کشور به حمایتها در حوزه خوراک، پوشاک و سرپناه نیاز دارند که از این میان ۶۳ درصد جزء سه دهک کمدرآمد کشور هستند. از طرفی حدود ۹۵ درصد از این نیازمندان دارای محرومیت در غذا و پوشاک بوده و سایرین دارای مشکل سرپناه هستند. این آمار نشان از آن دارد که بدنه اجرایی کشور باید بیش از هرچیز نسبت به رفع مشکلات در دهکهای پایین با اولویت خوراک و پوشاک تمرکز کند. البته این تمرکز بهمعنای دولتی شدن امور نیست و معنای حمایتی و پشتیبانی از بخش مردمی و غیردولتی دارد چراکه حتی در حوزه جمعآوری اطلاعات نیازمندان، مجموعههای غیردولتی ۷۴ درصد کل اطلاعات نیازمندان را در سامانه موردنظر ثبت کردهاند. مسالهای که نشان از برتری و اشراف بخش مردمی نسبت به سازمانها و دستگاههای اجرایی دولتی در شناسایی و ارتباط و حتی صحت آمار دارد.
دهم فروردین سال جاری دستورالعمل مقابله با فقر مطلق میان وزارت کشور، وزارت تعاون و کمیتهامداد امضا شد. این دستورالعمل که با هدف مبارزه و کاهش گستردگی فقر و رفع مشکلات نظام حمایتی بهخصوص در زمینه شناسایی و احصای نیازمندان واقعی تدوین گردید در مرحله اول با تمرکز بر شناسایی افرادی که دارای فقر شدید هستند مورد اقدام قرار گرفت. افرادی هم که در جامعه هدف قرار میگرفتند باید دارای چهار ویژگی اساسی زیر باشند: ۱- افراد شناساییشده، در مرز ناامنی غذایی (گرسنگی) باشند ۲- وضعیت آنها بهتر از افراد تحت پوشش کمیتهامداد نباشد ۳- درآمد سرانه آنها (بهجز یارانه) در ماه زیر ۵۰۰ هزار تومان باشد ۴- تحت پوشش کمیتهامداد یا بهزیستی نباشند.
علاوهبر شاخصهای مورد نیاز جهت بررسی، دادههای جمعآوریشده از نیازمندان در دو نوع محرومیت «پوشاک و تغذیه» و «سرپناه» تعریف شد تا با شناسایی و ثبت نیازمندان در سامانه حامی (سامانه پنجره واحد حمایت اجتماعی) مرحله نخست این اقدام انجام گیرد.
بهمنظور مقایسه عملکرد استانهای مختلف در تحقق اهداف طرح، شاخصهایی برای ارزیابی استانها تعیین شده است که میزان موفقیت آنها در این زمینه را ارزیابی و مقایسه میکند. شاخصهای مذکور مواردی از قبیل تعداد افراد ثبتنام شده در سامانه به تعداد جمعیت گروه هدف طرح در استان، نسبت افراد پذیرش شده بعد از آزمون وسع به افراد ثبتنام شده در سامانه، نسبت میزان ورود اطلاعات مهم به کل اطلاعات مهم درنظر گرفته شده در سامانه برای دسترسی به فقرا و نسبت افراد معرفی شده از جانب موسسات (سمنها و نهادهای مردمی) به کل افراد ثبتنام شده استان است
نتایج بررسیها نشان میدهد میانگین کشوری نمره استانها براساس چهار شاخص ارزیابی استانی بهطور متوسط ۵۰ درصد بوده است که بالاترین رتبهها به ترتیب مربوط به استان سیستانوبلوچستان، استان کهگیلویهوبویراحمد و استان گلستان با ۸۱ درصد، ۶۶ درصد و ۶۱ درصد بوده است. در مقابل عملکرد تهران با ۸ درصد، اردبیل با ۲۰ درصد، اصفهان با ۲۶ درصد و یزد و قم هر دو با ۲۸ درصد براساس شاخصهای ارزیابی استانی دارای بدترین عملکرد در شناسایی نیازمندان بودهاند.
لازم به ذکر است در استانهای اصفهان، چهارمحالوبختیاری، خوزستان، زنجان، فارس، قزوین، کرمانشاه، گیلان، لرستان و یزد صرفا مراکز استان دارای گرمخانه بوده و شهرستانهای این استانها فاقد گرمخانهاند و سایر مراکز استانها بهطور نسبی دارای گرمخانه هستند ولی غالب شهرستانهای آنها گرمخانه ندارند.