نماینده مجلس: معادن،آسیبهای وارده به استان یزد را جبران کنند
نماینده مردم یزد و رئیس فراکسیون معدن و صنایع معدنی مجلس شورای اسلامی با اشاره اینکه معادنی که آسیبهای بسیاری به محیط زیست و راههای استان زدهاند باید برای جبران آن، اقدام کنند گفت: جاده طبس به یزد یکی از بدترین وضعیتها را دارد که به واسطه تردد کامیون های معادن، به این روز افتاده است؛ خود معادن باید پای کار باشند تا از این وضعیت نابسامان خارج شویم.
به گزارش روز یکشنبه دفتر این نماینده، ” محمد صالح جوکار” در شورای معادن استان با اشاره به اینکه معادن در سطح کشور و استان برداشت های بسیاری دارند و سودهایی نیز به سهامداران محدود آنان واریز می شود افزود: سوالی که باید پاسخ داده شود این است که منافع استان و مردم استان یزد از این معادن با سودهای کلان چیست؟
وی اضافه کرد: برخی از معادن آسیب های بسیاری دارند که جبران نمیشود؛ هر چند در بخش مسئولیت های اجتماعی اقداماتی انجام می گیرد که این موارد جای خود دارد؛ اما مهم این است که یک درصد فروش معادن که در قانون دیده شده، باید به درستی انجام پذیرد.
نماینده مردم یزد، اشکذر، زارچ و بخش ندوشن در مجلس شورای اسلامی افزود: اینکه برخی از شرکتهای معدنی اعلام می کنند که ما فروش مواد خام اولیه نداریم و همه مواد استخراج شده از معادن توسط خودمان مورد استفاده قرار میگیرد، درست نیست؛ زیرا در قانون روشن و شفاف آورده شده و هیچ کس حق ندارد قانون را تفسیر کند.
وی با تأکید بر اینکه تفسیر قانون بر عهده مجلس شورای اسلامی است، اظهار داشت: در برنامه ششم توسعه، مصوبه تعلق یک درصد فروش معادن به استانها پایدار بوده و الان به شکل دقیق باید میزان فروش معادن در این سال ها محاسبه و سهم استان از آن پرداخت شود.
جوکار خاطرنشان کرد: میزان پرداختی معادن از یک درصد فروش، در این سال ها به شکل دقیق تر باید محاسبه شود و در وصول آن هم استان باید جدی تر باشد؛ زیرا پشتوانه قانونی دارد و باید طبق آن عمل شود.
نماینده مردم یزد در ادامه با بیان اینکه فعالیت معادن در کنار روستاها، باعث ضرر و زیان بسیار برای مردم این مناطق شده است، گفت: در این شرایط، باید به میزان هزینه و فایده معادن توجه کرد؛ در حالی که میزان هزینه ما بیشتر از فایده آن است، متأسفانه فایده متعلق به یک یا چند نفر است، ولی هزینه متعلق به عامه مردم است.
جوکار تأکید کرد: با شرایط کنونی معادن، با توجه به تخریب محیط زیست و منابع طبیعی، در آینده بر مطالبات و اعتراضات مردم افزوده خواهد شد.
وی گفت: قبل از شروع به کار معادن، باید هزینه و فایده آن به شکل دقیق بررسی شود و اگر میزان هزینه آن بیشتر بود، اجازه فعالیت داده نشود؛ چون زندگی سالم، حق مردم است.
از حدود ۵۵۰ معدن استان، پنج مورد در مقیاس بزرگ ملی قرار دارد و بقیه در حد متوسط و کوچک است و از میان معادن ملی می توان به سنگ آهن چادرملو اردکان، زغال سنگ بافق( ۲ معدن)، سرب و روی مهدی آباد مهریز و اورانیوم ساغند اشاره کرد و ذخیره قطعی مجموع معادن استان حدود ۲ میلیارد تن تخمین زده می شود.
در یزد بیش از ۵۰ نوع اندیس معدنی وجود دارد و به همین دلیل چهارمین استان توسعه یافته صنعتی و از لحاظ تنوع معدنی دومین استان کشور است و این منطقه به دلیل واقع شدن در مرکز ایران و فرو افتادگی کویر مرکزی و وجود چند گسل فعال، بستر ذخایر معدنی متعددی است که وجود این معادن مزیتی برای استان هست.
۱۲ هزار نفر در معادن استان یزد فعالیت دارند.