تجارت چین و افغانستان آزادو بدون تعرفه می شود؟

تجارت چین و افغانستان آزادو بدون تعرفه می شود؟

نماینده پکن در افغانستان گفت: چین به طالبان دسترسی بدون تعرفه به بخش‌های ساخت و ساز، انرژی و مصرف‌کننده گسترده خود را ارائه می‌کند، زیرا این رژیم غنی از منابع اما از نظر دیپلماتیک منزوی به دنبال ایجاد بازارهای خود است.
پکن از زمان به کنترل درآمدن افغانستان توسط طالبان در سال ۲۰۲۱ تلاش کرده است تا روابط خود را با این گروه توسعه دهد، اما مانند همه دولت‌ها از به رسمیت شناختن رسمی حکومت این گروه اسلامی افراطی به دلیل نگرانی‌های بین‌المللی در مورد سوابق حقوق بشر و حقوق زنان و دختران خودداری کرده است.
با این حال، این کشور فقیر می‌تواند ثروتی از منابع معدنی را برای تقویت امنیت زنجیره تأمین چین ارائه دهد، اگرچه این خطر وجود دارد که به پناهگاهی برای گروه‌های شبه‌نظامی تهدیدکننده منطقه سین‌کیانگ چین و سرمایه‌گذاری‌های عظیم در پاکستان همسایه تبدیل شود.
فروش ذخایر لیتیم، مس و آهن افغانستان برای تأمین نیازهای صنایع بزرگ باتری و ساخت‌وساز چین می‌تواند به طالبان در تقویت اقتصادشان کمک کند، اقتصادی که سازمان ملل متحد اعلام کرده «به‌طور کلی در حال فروپاشی است» و یک منبع درآمد بسیار مورد نیاز را فراهم کند، در حالی که ذخایر بانک مرکزی خارجی کشور همچنان مسدود است.
براساس داده‌های گمرک چین، افغانستان در سال گذشته کالاهایی به ارزش ۶۴ میلیون دلار به چین صادر کرده است که نزدیک به ۹۰ درصد آن شامل دانه‌های کاج بود، اما دولت طالبان اعلام کرده است که عزم خود را جزم کرده تا سرمایه‌گذاران خارجی را بیابد که مایل به کمک به تنوع اقتصادی این کشور و بهره‌برداری از ثروت معدنی آن باشند.

چندین شرکت چینی در افغانستان فعالیت می‌کنند، از جمله شرکت متالورژیک چین، که با دولت طالبان درباره برنامه‌های یک معدن مس بزرگ احتمالی گفت‌وگو کرده است و در یک گزارش اوت در رسانه‌های دولتی چین به فعالیت‌های این شرکت‌ها در بازسازی افغانستان اشاره شده است.
رئیس‌جمهور چین، شی جین‌پینگ، در یک نشست در پکن برای بیش از ۵۰ رهبر آفریقایی در سپتامبر اعلام کرد که از ۱ دسامبر، کالاهای وارداتی به اقتصاد ۱۹ تریلیون دلاری کشورش از «کشورهای کم‌توسعه‌یافته که روابط دیپلماتیک با چین دارند»، مشمول تعرفه‌های وارداتی نخواهند شد.