محدودیت انرژی زودتراز انتظارها آغاز میشود
با اتمام فصل گرما انتظار میرفت روند تولید در صنایع به شرایط عادی بازگردد، اما زودتر از انتظارها، مجددا تامین برق صنایع چالشساز شده است. بدون تردید تداوم روند محدودیت در تامین انرژی واحدهای تولید، ضربات مهلکی را به صنایع تحمیل میکند.
پیشرفت ۷۶ درصدی پروژههای برقرسانی معادن توسط ایمیدرو
ناترازی برق به یکی از چالشهای جدی فعالان حوزه معدن و صنایع معدنی در سالهای اخیر بدل شده است. سازمان ایمیدرو بهعنوان متولی بخش معدن در تلاش است تا با اجرای پروژههای مختلف، کمبودهای این بخش را مرتفع کند. متوسط پیشرفت پنج پروژه برقرسانی ایمیدرو با طول ۱۴۹ کیلومتر به بیش از ۷۶ درصد رسید. میزان سرمایهگذاری این سازمان در این پنج پروژه؛ ۶۷۹ میلیارد ریال اعلام شده است.
۵ راهکار ایمیدرو برای تامین مواد معدنی حیاتی
ایمیدرو برای تامین مواد معدنی حیاتی و راهبردی کشور، ۵ راهکار را طی امسال اجرایی کرده است. حسن صدیقی مجری طرح مواد و عناصر معدنی حیاتی و راهبردی ایمیدرو گفت: عناصری همچون لیتیوم، منگنز، نیکل و کبالت در حوزه انرژی بسیار حائز اهمیت هستند و ایمیدرو با همکاری مراکز تحقیقاتی، شرکت ها و طرح های تابعه، اقداماتی را در راستای ممانعت از مواجهه کشور با کمبود این عناصر در آینده، برنامهریزی کرده است. طرح های پتانسیلیابی، فرآوری و استحصال مواد معدنی حیاتی از منابع در اختیار ایمیدرو، از جمله این موارد است که در حال حاضر، موضوع پتانسیل یابی و استحصال این مواد از باطلههای معادن تابعه در دستور کار قرار گرفته است.
تولید بیش از ۳۵۰ هزار تن شمش آلومینیوم طی هفت ماه امسال
تولید آلومینیوم در ایران با تکیه بر بهرهمندی از منابع انرژی توسعه یافته است. تولید شمش آلومینیوم کشور طی ۷ ماهه ۱۴۰۳، به بیش از ۳۵۰ هزار تن رسید. ۴ شرکت بزرگ آلومینیومی کشور ( آلومینیوم جنوب، ایرالکو، المهدی و آلومینای ایران) از ابتدای فروردین تا پایان مهر، ۳۵۲ هزار و ۴۲۳ تن شمش آلومینیوم تولید کردند. این رقم در مدت مشابه سال گذشته، ۳۶۷ هزار و ۹۱ تن بود. بنابراین باید اینطور ادعا کرد که برخلاف برنامهها توسعهای کشور، میزان تولید در صنعت آلومینیوم کشور، کاهشی بوده است. البته بخشی از این افت تولید را میتوان به بروز محدودیت در تامین انرژی صنایع، نسبت داد.
عقبگرد ۶۰۰ میلیون دلاری صادرات فولاد
انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران آمار صادرات ۷ ماهه سال ۱۴۰۳ زنجیره فولاد کشور را منتشر کرد که بر این اساس ارزش صادرات زنجیره فولاد کشور، ۱۴ درصد معادل تقریبی ۶۱۲ میلیون دلار کاهش داشته است. در این بازه زمانی شاهد کاهش قابل توجه ۴۴ درصدی حجم صادرات اسلب از کشور هستیم. صادرات آهن اسفنجی نیز ۱۷ درصد کمتر شده است. حجم صادرات گندله سنگ آهن ۱۳ درصد رشد داشته اما ارزش صادراتی آن حدود ۶ درصد افت داشته است.
بیشترین رشد حجم صادرات محصولات زنجیره نیز کماکان به مقاطع طویل فولادی تعلق دارد که برابر ۳۱ درصد بوده است. این موضوع در حالی است که حجم مقاطع طویل صادرشده توسط کارخانجات نوردی کاهش قابل ملاحظهای داشته است. فعالان صنعت فولاد این موضوع را ناشی از استفاده از کارت بازرگانی یکبار مصرف میدانند.
ارزش صادرات ورقهای پوششدار ۱۱ درصد کاهش داشته در حالی که حجم صادرات آن ۳.۵ درصد رشد نشان میدهد.
ضرورت برنامهریزی جامع برای صنعت زغالسنگ
بروز حوادث تلخ معدنی در حوزه زغالسنگ طی ماههای گذشته، ضرورت برنامهریزی جامع برای صنعت زغالسنگ کرمان را بیش از پیش نمایان کرده است. استان کرمان نیز در رده مناطقی با پتانسیل بالا از زغالسنگ است. استاندار کرمان با اشاره به مسائل و مشکلات صنعت زغال سنگ در استان گفت: زغالسنگ قدیمیترین صنعت در کرمان است و ظرفیتهای زیادی دارد اما به دلیل بدهیهایی که بر دوش این صنعت است، نیاز به یک برنامه جامع و مناسب دارد.
محمدمهدی فداکار افزود: قیمت زغالسنگ باید به درستی تعیین و در عین حال واردات نیز به گونهای مدیریت شود که از سوء استفاده جلوگیری کند همچنین بررسی موضوعات بیمه کارگری و مشکلاتی که در زمان بازنشستگی به وجود میآید، لازم است.
وی با اشاره به لزوم همکاری با تامین اجتماعی و سازمان امور مالیاتی تاکید کرد: هر توافقی که به تصویب شورای تامین یا کارگروه رفع موانع تولید برسد را حمایت میکنیم و نیازی به جلوگیری و توقیف تمام اموال نیست، میتوان با اصلاح یا نوسازی همچنین تغییر شیوه برداشت، به بخش خصوصی واگذار شود و این تغییرات باید به گونهای باشد که اعداد به درآمد و بدهی نزدیک شوند و همه اموال توقیف نشود.
محدودیت همزمان زمستانی مصرف برق و گاز برای شرکتهای فولادی
توسعه نیافتگی زیرساختهای انرژی کشور به بروز چالش جدی برای فعالان صنعتی و فولادسازان بدل شده است. تامین نشدن برق صنایع فولاد در ماههای گرم سال لطمات جدی را به فعالان این بخش تحمیل کرد. حال با اتمام فصل گرما، این محدودیتها مجددا در قالبی جدید وضع میشود. عضو هیئت مدیره انجمن فولاد با بیان پیش بینی محدودیت همزمان مصرف برق و گاز برای شرکتهای فولادی گفت: مکاتبات ویژهای با وزیر صنعت برای کاهش محدودیت مصرف گاز صنایع فولاد صورت گرفته است.
عضو هیئت مدیره انجمن فولاد گفت: سال گذشته در فصل سرد، در ماه اول محدودیت مصرف گاز ۳۰ درصد و در ماههای بعد ۴۰ تا ۵۰ درصد، برای صنعت فولاد اعمال شد، پیش بینی میشود این محدودیت در سال جاری نیز افزایش یابد و بر همین اساس در ماه اول نیز قاعدتاً میبایست شاهد افزایش محدودیت مصرف بیش از ۳۰ درصد سال گذشته باشیم. امسال، با هدف جلوگیری از مشکلات محیط زیستی، قرار است دیگر مازوت سوزی را شاهد نباشیم و به همین علت نیروگاهها برای تأمین برق به مصرف گاز نیاز بیشتری خواهند داشت، در نتیجه محدودیت مصرف برق نیز خواهیم داشت.
مکاتبات ویژهای با وزیر صنعت برای کاهش محدودیت مصرف گاز برای شرکتهای فولادی صورت گرفته و اگر ۲۰ درصد محدودیت مصرف برای این نوع شرکتها اجرایی شود این شرکتها میتوانند با ظرفیت ۸۰ درصدی فعالیت خود را ادامه دهند، محدودیتهای بیش از ۲۰ درصد برای صنعت فولاد عواقب خوبی برای بسیاری از صنعتها ندارد.
دریافت حقوق دولتی از معادن ایران، بیش از ۳ برابر عرف جهانی
معادن در کشور ما در رده انفال هستند و از اینرو موظف به پرداخت حقوق دولتی میشوند. بااینوجود انتظار میرود فرمول منطقی بر روند تعیین حقوق دولتی معادن وضع شود تا از بروز چالش در این بخش، جلوگیری شود.
مدیران عامل شرکتهای سرمایهگذاری امید، سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، گلگهر، چادرملو و گهر زمین طی نامهای به رئیس سازمان بورس خواستار پیگیری این سازمان درخصوص تعدیل حقوق دولتی پرداختی معادن سنگ آهن شدند. آنها در نامهای که به حجت الله صیدی، رئیس سازمان بورس نوشته اند، توضیح دادهاند که معادن سنگ آهن در ایران چندین برابر ارقام جهانی، حقوق دولتی پرداخت میکنند که این موضوع منجر به کاهش سود این شرکتها، مشکل در تامین نقدینگی برای پروژههای ملی و افزایش بی اعتمادی سهامداران به بازار سرمایه شده است.
بررسیها و مطالعات انجام شده نشان میدهد که حقوق دولتی پرداختی معادن سنگآهن در سایر کشورها حداقل ۲ و حداکثر ۱۵ درصد ارزش سنگ است. حال آنکه سه شرکت معدنکار بزرگ ایران باید ۵۵ درصد از ارزش سنگآهن را با عنوان حق انتفاع پرداخت مینمایند که ملاحظه میفرمایید بیش از ۳ برابر ارقام جهانی است. بدون تردید این روند سیاستگذاری برای بخش معدن از انگیره معدنکاران میکاهد.
رفع تعهدات ارزی صادرات زنجیره فولاد و فلزات تسهیل میشود؟
رفع تعهد ارزی زنجیره فولاد و فلزات در هفتههای گذشته با موجی از انتقادات فعالان این بخش همراه بود. این سازمان اقدام به تسهیل این شرایط کرده است. نظر به حجم واردات و صادرات زنجیره فولاد و فلزات رنگین اساسی توسط تولیدکنندگان این حوزه و با توجه به میزان مصارف ارزی چهار حوزه ماده اولیه، طرحهای توسعهای، تکمیل پروژههای تولید انرژی و نیاز کالاهای التهابی صنایع فلزی با امکان استفاده از ارز حاصل از صادرات جهت واردات اقلام مورد نیاز مصارف مذکور تا سقف ١٠٠درصد ارز حاصل از صادرات با رعایت شروطی موافقت میشود.
رفع تعهد ارزی صنایع فولادی چالش بزرگی است که عملکرد فعالان این بخش را در ماههای اخیر متاثر کرده است، انتظار میرود سیاستگذار با هدف حمایت از تولید و تجارت، مقررات حاکم بر این بخش را تسهیل کند.