
تعامل سازنده وزارت صمت با منابع طبیعی برای گشایش محدودههای قفلشده معدنی
در پی سالها محدودیت در فعالیتهای اکتشافی و توسعهای در بخشی از محدودههای معدنی کشور، معاون معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت از آغاز تعاملات سازنده با سازمان منابع طبیعی با هدف بازگشایی این مناطق خبر داد. اقدامی که میتواند مسیر شناسایی دقیق ذخایر معدنی را بدون آسیب به محیط زیست هموار سازد.
وجیهاله جعفری، معاون معادن و فرآوری مواد وزارت صمت، اعلام کرد: محدودیتهای فعلی که حدود ۲۰ درصد از مساحت مشخصشده در نقشههای معدنی کشور را شامل میشود، ناشی از مخالفت برخی دستگاههای ذیربط با ثبت محدودههای معدنی است.
وی تأکید کرد که وزارت صمت صرفاً مسئول اجرای روند قانونی ثبت محدودههاست و پس از ثبت، موضوع برای استعلام به نهادهایی همچون منابع طبیعی ارسال میشود.
جعفری در ادامه افزود: در مواردی که دستگاههایی مانند منابع طبیعی با ثبت محدوده مخالفت میکنند، آن بخشها در دسته محدودههای قفلشده قرار میگیرند و عملاً فعالیت معدنی در آنها ممکن نیست. اما خوشبختانه اخیراً گفتوگوهایی ثمربخش با منابع طبیعی آغاز شده و در حال بهرهگیری از ظرفیت ماده ۲۴ قانون معادن هستیم.
ماده ۲۴ قانون معادن، امکان استفاده مشروط از برخی محدودهها را با رعایت اصول زیستمحیطی فراهم میکند. به گفته معاون وزیر، هدف اصلی این است که مراحل ابتدایی شناسایی و اکتشاف عمومی در این مناطق انجام شود، بدون آنکه آسیبی به منابع طبیعی وارد شود.
جعفری اظهار داشت: شناخت پتانسیلهای معدنی در این محدودهها، پیششرط هرگونه تصمیمگیری برای توسعه معادن است. قفلبودن این مناطق مانعی در مسیر شناخت دقیق ذخایر کشور است و رفع این محدودیت، میتواند نقشه راه جامعتری برای توسعه پایدار معادن فراهم آورد.