کاراصلی دانشکده فرهنگ و زندگی، حراست از هویت فرهنگی است

کاراصلی دانشکده فرهنگ و زندگی، حراست از هویت فرهنگی است

دکتر کمال خواجه‌پور بیان کرد:
کارکرد اصلی دانشکده فرهنگ و زندگی، حراست از هویت فرهنگی است

رئیس دانشکده فرهنگ و زندگی دانشگاه آزاد اسلامی یزد گفت: پژوهش‌های دانشگاهی در حوزه‌های مختلف علوم انسانی، اجتماعی و فرهنگی، می‌تواند دیدگاه‌ها، ارزش‌ها و باورهای جامعه را به‌روز کرده و تقویت کننده فرهنگ باشد.


تغییرات سریع در فناوری چالش‌های فرهنگی متعددی را به همراه داشته است. فناوری‌های نوین، فضای جدیدی را برای ارتباطات ایجاد کرده‌است، اما در عین حال می‌تواند منجر به تقابل میان فرهنگ های سکولاری و فرهنگ اصیل ملی و مذهبی ما شده و در برخی موارد باعث از بین رفتن سنت‌ها و ارزش‌های فرهنگی مرتبط با جامعه اسلامی شود، به عنوان مثال، انتقال اطلاعات و فرهنگ‌ها به‌سرعت در بستر اینترنت انجام می‌شود و این می‌تواند باعث ایجاد تفاوت‌های مشهودی در نحوه زندگی، ارتباط و آداب و رسوم میان نسل‌های مختلف شود. حتی ممکن است در اثر تبلیغات زیاد،نسل جوان بیشتر به فرهنگ‌های جهانی و مدرن که با مبانی و اصول توحیدی فاصله داردمتمایل شوند و در نتیجه، ارزش‌ها و سنت‌های فرهنگی اصیل ملی مذهبی ممکن است در معرض فراموشی قرار گیرد.

با این حال، دانشگاه‌ها می‌توانند با استفاده از فرصت های موجود به خصوص فنآوری جدید، نقش اساسی و موثری در ایجاد فضایی برای همگرایی و تقویت سبک زندگی اسلامی برخاسته از مبانی عقلانی و دینی بوده باشند.
روابط عمومی دانشگاه در این زمینه گفتگویی با دکتر کمال خواجه‌پور رئیس دانشکده فرهنگ و زندگی دانشگاه آزاد اسلامی یزد ترتیب داده است.
دکتر خواجه پور با تاکید بر ضرورت اهمیت شناسایی، بررسی و تجزیه و تحلیل چالش‌های موجود در فرهنگ و زندگی امروزی مهمترین راهکار برون رفت را، تحول در زمینه علوم انسانی و باز تولید دانش‌های انسانی بر اساس مبانی و اصول توحیدی دانست و در نهایت تمدن نوین اسلامی را به عنوان هدف نهایی دانشکده ترسیم کرد.
وی در پاسخ به سوال، دانشگاه چه نقشی در شکل گیری و تقویت فرهنگ جامعه ایفا می‌کند؟ چنین پاسخ داد: فرهنگ به هر تعریفی که در نظر گرفته شود، دانش در شکل گیری آن نقش اصلی دارد و دانشگاه به عنوان مهمترین مرکز تولید دانش از جهات مختلفی در شکل گیری و تقویت فرهنگ موثر است.
رئیس دانشکده فرهنگ و زندگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد عنوان کرد: نقش دانشگاه در این راستا بسیار گسترده و چندوجهی است که می‌تواند در تولید و گسترش دانش تلاش کند.
وی تبیین کرد: دانشگاه به عنوان کانون اصلی تولید دانش، پژوهش و نوآوری، می تواند تاثیر مستقیم و غیرمستقیم در شکل‌گیری مولفه های اساسی فرهنگ یک جامعه یعنی باورها، اندیشه‌ها و عملکردها داشته باشد. پژوهش‌های دانشگاهی در حوزه‌های مختلف علوم انسانی، اجتماعی و فرهنگی، می‌تواند دیدگاه‌ها، ارزش‌ها و باورهای جامعه را به‌روز کرده و به توسعه فرهنگ دینی، ملی و محلی کمک کند. انتقال دانش از طریق آموزش و تربیت نسل جدید نیز در شکل‌گیری فرهنگ جامعه بسیار مؤثر است.
دکترخواجه‌پور افزود: دانشجویان با فراگیری دانش، مهارت‌ها و ارزش‌های دینی و ملی، می توانند به عنوان عاملان حفظ و تقویت فرهنگ اصیل و ایجاد تغییر و تحول فرهنگی متناسب با اصول و ارزشهای ملی و دینی در جامعه نقش آفرین باشند.
دکتر کمال خواجه پور یکی دیگر از کارکردهای دانشگاه را پیوند با جامعه و حفظ و اشاعه میراث فرهنگی دانست و گفت: ارتباط مؤثر بین دانشگاه و جامعه از طریق برگزاری کارگاه‌ها، همایش‌ها و نمایشگاه‌های فرهنگی و هنری و…می تواند به تقویت فرهنگ دینی و ملی کمک کند. دانشگاه می‌تواند در حفظ، احیا و اشاعه میراث فرهنگی جامعه نقش موثری داشته باشد که انجام پژوهش‌های میدانی، مستندسازی آثار فرهنگی و ارائه دوره‌های آموزشی در این زمینه از آن جمله است.
دکترخواجه پور نقش دیگر دانشگاه در شکل‌گیری فرهنگ را گفتگو، نقد و ارزیابی فرهنگ برشمرد و اظهار کرد: دانشگاه‌ با ایجاد فضای گفتگو و تعامل، نقد و ارزیابی در زمینه فرهنگی، می تواند سهم زیادی در ارتقا و غنای فرهنگی جامعه ایفا کرده و به فهم متقابل و همزیستی مسالمت‌آمیز بین فرهنگ‌های مختلف کمک کند. این مهم می تواند به شکل بحث‌های آکادمیک، انتشار مقالات و کتاب‌ها و برگزاری همایش‌ها و نشست‌های علمی، انجام گیرد و به شناسایی چالش‌ها و مشکلات فرهنگی و پیشنهاد راهکارهای مؤثر برای رفع آنها کمک کند.
وی افزود تدوین سیاست‌های کلی و ارائه راهکارهای اجرایی و تامین بودجه کار کرد دیگری است که دانشگاه می تواند با استفاده از اندیشمندان متخصص در زمینه‌های فرهنگی، مدیریتی،اقتصادی و بهره‌گیری از فنآوری‌های نوین، سیاست کلی فرهنگی را مشخص و راهکارهای اجرایی و تحصیل بودجه آن‌ را فراهم سازد.